Dick's Humanistic Neuro Linguistic Programming

Communicatie

Rapport

Met je lichaamstaal en je tonaliteit communiceer je voor ongeveer 93%. De rest van je communicatie is dan met de woorden die je gebruikt. Dit kan natuurlijk verschillen per situatie en ook als je bijvoorbeeld telefoneert is de lichaamstaal moeilijker te gebruiken en zal de boodschap meer een combinatie zijn van de tonaliteit en de woorden. De communicatie, ofwel je boodschap, kan nu nog verder ondersteund worden als je rapport hebt met degene met wie je communiceert. Rapport is dat wat je hebt als bijvoorbeeld  heel makkelijk communiceert met iemand en je meestal niet weet waarom. Opvallend was misschien dan ook dat je op dezelfde manier stond of zat als de ander en als  jij bewoog dat de ander of jij ook bewoog. Op de een af andere manier waren jullie op elkaar aangesloten. Anders gezegd je communiceert met het onderbewuste en maakt daar contact mee door rapport te hebben. Als je dan je boodschap wil overdragen is al een groot deel van de communicatie al gemaakt.

Hoe krijgt je nou die aansluiting oftewel rapport met iemand anders en zou je eigenlijk heel veel makkelijker kunnen communiceren? Het makkelijkst gaat het met mensen die zijn als jij of mensen die eigenschappen hebben die jij ook zou willen hebben.  

Dit is een misschien niet zo'n grote groep en die mensen zijn niet zoals jezelf of hebben eigenschappen die je of niet wilt hebben of niet kent. Het voorbeeld dat als jezelf energievol bent wel alle joggers op straat ziet lopen maar degene die voorbij sjokt helemaal niet hebt gezien. 

Lichaamstaal en tonaliteit zijn een groot bestanddeel van je communicatie maar als je eenvoudig wilt beginnen om beter contact te maken is een eenvoudig uit te  voeren experiment de woorden en zins opbouw van de ander te gebruiken in je eigen communicatie. Hoe vaak is het al niet voorgekomen dat je totaal langs elkaar praat? Wanneer dit gebeurt kan het zijn dat jullie misschien wel hetzelfde bedoelen maar ieder het vanuit zijn eigen model van de beschrijft. Probeer dan eens de ander zijn "eigen"  woorden te gebruiken en je merkt dat dit voor de ander veel gemakkelijker wordt om dit te "accepteren". 

Het gebruiken van de ander zijn/haar woorden alleen is meestal niet genoeg want de woorden zeggen ook iets hoe de ander over iets denkt. Je zou als je  zelf erg bereikend bent en de ander vermijdend  niet allen de woorden aan kunnen passen maar ook de begrippen die daar achter zitten. (motivatierichting) Het vermijden van dat iets bijvoorbeeld fout zou kunnen gaan als je  iets nieuws wil introduceren zou de ander wel eens over de streep kunnen trekken. Dit terwijl jij daar niet zo zwaar aan tilt dat er iets fout zou kunnen gaan. Bij dit voorbeeld is lichaamstaal ook erg belangrijk. Vermijdende mensen leunen iets achterover terwijl bereikende mensen naar voor leunen. Als je de lichaamstaal ook aanpast gaat het communiceren al weer veel gemakkelijker en komt de boodschap beter over. 

Dit is het begin van rapport op bouwen. Als je er dan ook nog je stem, met al zijn mogelijkheden,  aanpast aan die waarmee je communiceert  zou  het wel eens veel beter  kunnen  gaan.

Een ander voorbeeld van hoe rapport opbouwen werkt: Stel je bent zelf zeer visueel (denkt in beelden) ingesteld, en je ontmoet iemand die kinesthetisch (denkt met zijn/haar gevoelens) is ingesteld. (Overtuigingskanaal) Dan zou het kunnen gebeuren als je hem/haar in jouw "taal" aanspreekt de boodschap niet aankomt want je gebruikt woorden en/of begrippen zoals zien, kijk hier eens, maak er eens een plaatje van. Dit terwijl de "taal" van de ander meer begrippen gebruikt als voelen, warmte, ... Om rapport te maken is het makkelijker om je aan te passen aan het overtuigingskanaal van degene met wie je wilt communiceren. Ook hier zijn het niet alleen de woorden maar ook de tonaliteit en lichaamstaal. Ook hier zijn er verschillen in te ontdekken hoe een visueel ingesteld persoon bijvoorbeeld ademhaalt ten opzichte van een kinesthetisch ingesteld persoon.

Als je meer uit je communicatie wilt halen is het makkelijk als je weet hoe de ander in elkaar steekt.  Om te beginnen zou je kunnen kijken hoe de houding van iemand is. Door die houding over te nemen en bijvoorbeeld de ademhalings frequentie te volgen maak je het voor de ander al een stuk makkelijker om aan te sluiten. Door ook bij het spreken dezelfde snelheid te gebruiken en ook de woord keuzes te gebruiken lijkt het voor de ander iemand die op hem/haar lijkt waardoor het eenvoudig is om aan te sluiten. Pas op voor een te overdreven gedrag waardoor het opvalt wat je doet. Probeer eens eenvoudig te beginnen. Om snel een indruk van iemand te krijgen in een bepaalde situatie (context) zou je een persoonlijkheidsprofiel van iemand kunnen maken waarbij je inzicht krijgt in een aantal eigenschappen.

In rapport maken kennen we twee hoofd begrippen:

  • Mirroring
  • Matching

Mirroring

Bij mirroring zoals hiervoor al een beetje uitgelegd is nemen we de complete fysiologie van de ander over en doordat we de houding overnemen krijgen we ook een beetje zicht op de stemming want lichaam en geest zijn verbonden. Door de lichaamshouding te spiegelen kun je ook makkelijk toegang krijgen. Voorbeelden van micro bewegingen die je zou kunnen overnemen zijn:

  • Lichaamshouding
  • Hand bewegingen
  • Hoofd stand
  • Tonaliteit (tempo, ritme, toonhoogte)
  • Woordgebruik
  • Knipper snelheid van de ogen
  • Gezichts uitdrukkingen
  • Energie nivo
  • Alle andere zaken die je ziet

Let er wel op dat je alleen die zaken wil spiegelen die passen bij je eigen gedrag en dat je het subtiel en respectvol moet doen. Ook het spiegelen van emotionele of kwade/boze personen is niet wenselijk.

Matching

Bij matching stemmen we een aantal zaken op de ander af zoals woordgebruik of een deel van de lichaamstaal.

Het verschil tussen mirroring en matching is dat je bij mirroring het model van de wereld van de ander "overneemt" terwijl bij matching je je eigen model van de wereld behoud.

Als je nu weet wat rapport maken is en het zou je communicatie kunnen verbeteren met mensen waarbij het eerst moeizaam of helemaal niet ging. Een eerste stap van hoe het te verbeteren wordt beschreven in de metaprogramma's waar het persoonlijkheids profiel wordt uitgelegd. Andere zaken als de lichaamstaal, woordgebruik en tonaliteit vind je hieronder..

Vorige Volgende