Dick's Humanistic Neuro Linguistic Programming

Communicatie

Oog patronen

Om je communicatie nog verder te zou je de boodschap die je van de ogen krijgt ook erbij kunnen nemen. Met je ogen vertel je iets over hoe je je informatie ophaalt. Haal je het uit je geheugen verbeteren of construeer je de informatie. Je zou eens kunnen vragen hoe een blauwe olifant eruit ziet en dan zien wat de ogen doen. Je zou ook kunnen vragen hoe je partner klinkt met een mickey mouse stemmetje. Wat op zou kunnen vallen is dat als er in beelden gedacht wordt de informatie van boven komt terwijl als het auditief was dit van opzij lijkt te komen.

Er zijn 7 herkenbare posities die de ogen kunnen innemen. 

  • Neutraal
  • Visueel geconstrueerd
  • Visueel herinnerd
  • Auditief geconstrueerd
  • Auditief herinnerd
  • Kinesthetisch
  • Auditief digitaal

Opmerking: Dit zie je als je naar iemand kijkt

Neutraal

In neutraal staat het oog in de midden positie.

Visueel geconstrueerd

Bij een visueel geconstrueerd oogpatroon zal de persoon het plaatje construeren want hij/zij kan dit niet uit zijn/haar herinnering halen. Enkele voorbeeld vragen zijn: "Hoe ziet je eerste auto eruit als die pimpelpaars geschilderd zou zijn", "hoe zou je hond eruit zien met een paarse slurf eraan" of  "Waar zou de deur zitten als je huis op de kop staat" Dit zijn niet bestaande plaatjes en zullen verzonnen/geconstrueerd moeten worden.

Visueel herinnerd

Bij een visueel herinnerd oogpatroon zal de persoon het plaatje herinneren want hij/zij kan dit uit zijn/haar herinnering halen. Enkele voorbeeld vragen zijn: "Wat is de kleur van de ogen van je moeder", "welke kleur was het behang van je eerste eigen kamer" of "wat is de kleur van je stoel op je werk". Dit zijn bekende beelden en zullen herinnerd kunnen worden.

Auditief geconstrueerd

Bij een auditief geconstrueerd oogpatroon zal de persoon het geluid/woorden construeren want hij/zij kan dit niet uit zijn/haar herinnering halen. Enkele voorbeeld vragen zijn: "Hoe klinkt je leraar met een mickey mouse stemmetje", ""hoe zou een olifant klinken als die blaft" of "Hoe zou een fiat 500 klinken als daar een motor inligt van een race wagen" Dit zijn niet bestaande geluiden en zullen verzonnen/geconstrueerd moeten worden

Auditief herinnerd

Bij een auditief herinnerd oogpatroon zal de persoon het geluid/woorden herinneren want hij/zij kan dit uit zijn/haar herinnering halen. Enkele voorbeeld vragen zijn: "Hoe klonk de gitaar op het verjaardagsfeestje van je broer gisteren","Hoe blafte je hond die je had toen je 10 was" of "Hoe klinkt een fluitketel". Dit zijn bekende geluiden en zullen herinnerd kunnen worden.

Kinesthetisch

Bij een kinesthetisch oogpatroon zal de persoon het gevoel bereiken/raadplegen wat voor hem/haar bij de vraag/opmerking hoort. Enkele voorbeeld vragen zijn: "Hoe voelt het als je op een warm strand ligt"

Auditief digitaal

Bij een auditief digitaal oogpatroon zal de persoon eigenspraak houden. Hierbij zal hij/zij de vraag intern herhalen.

Calibratie

Deze oogpatronen zijn meestal zo te gebruiken maar personen die bijvoorbeeld linkshandig zijn kunnen rechts en links weleens omgedraaid hebben. Belangrijk is wanneer je dit gebruikt eerst even te kalibreren met een aantal vragen die al een bepaald oogpatroon zal opleveren. Er is nog een aandachtspunt waarbij de ogen bij wat je ook vraagt eerst naar een richting gaan en dan pas naar de verwachte richting. Deze personen raadplegen altijd eerst hun voorkeurs systeem en dan pas "beantwoorden" ze de vraag.  Goede vragen die snel een duidelijk beeld opleveren zijn vragen waarvan beide de antwoorden weten. Je zou kunnen denken aan bijvoorbeeld "Wat zei ik vanmorgen toen je naar je werk ging", of "welke broek had ik aan vanmorgen". Met deze vragen kun je makkelijk calibreren want de antwoorden kunnen niet geconstrueerd worden maar moeten herinnerd worden.

Voorkeurspatronen

Soms is het niet meteen duidelijk want de ogen bewegen in een "andere" richting dan de vraag zou doen vermoeden. De meest logische verklaring is dat eerst het voorkeurspatroon geraadpleegt wordt en dan pas naar de bijbehorend patroon gegaan wordt. Dit kan bijvoorbeeld een auditief digitaal patroon zijn gevolg door een visueel herinnerd patroon. Eerst wordt de vraag herhaald (auditief digitaal) en dan pas beantwoord.

Samenvatting

Oogpatronen zeggen iets over of je de informatie ophaalt of herinnerd.Dit kan ondersteunend zijn aan je communicatie. 

Vorige Volgende